2009年7月20日月曜日

tarbiyyah zatiyyah

投稿者 TuaNSyaHylah 時刻: 0:06
hmmm.. hr ni saye dapat soalan cepumas dr seseorg.. soalannye...
knape kite, bile lepas je habis program2 keagamaan, atau ape2 yg sewaktu dengannye..
kite akn rase bersemangat sgt...
rase korekara (mulai skrg) nk mulakan hidup bru...
rase nk berubah jd insan lebih baik...
tp....
tgk2 lepas 2 jam or 5 jam...
dah xde smgt balik...
dah start lalai dan leka...
kenape ye?

saat tu lah bru diri ni tersentak...
ye x ye jgak ek... drpd sekolah rendah sampailah skrg, rasenye dh byk dah progran ilmiah, program2 motivasi, program2 keagamaan, yg dr ini join. dah x terkire rasenye...
tp...
ade kesan ke sume 2?

hmmm...
ade shbt sy kate, mngkin sbb kite x kuat iman..
bru2 dgr 2.. ingt lg la..
lame2 dah hilng blik dr ingtn..
hmmm.. btol3
lgpun...
menurut Ahli Sunnah wal Jamaah...
iman bertambah dan berkurang..
sy plak raser..
mungkin dr ini yg kurg penghytn
dgr..
mcm masuk tlinge kanan, kluar telinge kiri..
betul jgak tu
(merujuk pd dr sndri...)
hmm..

menurut seorng Hamba Allah yg baik hati ni..
sebenarnye mungkin kite kekurangan sesuatu..
iaitu,,,, TARBIYYAH ZATIYYAH
ape maksudnye 2?
kali pertame dgr perkataan 2..
menurut Hamba Allah tersebut...
maksudnye...
tarbiyyah yg kite buat utk diri sndr....
dgn usaha kite sendiri..
tanpa bantuan org lain (cth: naqibah)
antarenye...
  • jaga amalan~solat jgn lengah2kn~rajin2 bace Al-quran
  • jaga mulut~ade mase lpg 2 berzikir la, walaupun stkt dlm prjlnn ke kelas atau kedai
  • jaga hati
hmm... begitulah katenye...
katenye lg... kalau dah rase dr 2 terlalu sibuk sgt x dpt nk bace Al-quran tiap2 hr, sekurang2nye bace lah Surah Al-Ikhlas 3 kali..
tp...
rasenye dr ini masih x masuk lg thp sibuk smpi x sempat nk bace Al-Quran...
InsyaAllah....
selagi masih diizinkanNya....
itu akn dijdkan amalan seharian...

hmm...
mggu dpan sy dan rkn2 sepejuangn dah start kimatsu shiken ( exam final sem)
minna gambarounee..
hmm...
mase ni la
terase nk buat amal lebih
byk2kan berdoa
buat amalan2 sunat
sebab..
mase ni la
rase perlunye tempat bergantung..
rase perlunye tempat berharap...
hmm...
bertambah iman..
Alhamdulillah..
tp..
hrp2 nye istiqamah lah...
amin..

ok la.. buat shbt seperjuangan especially shbt2 AAJ batch 26.. minna gambarou!!
bak kate "abah G1", やるべきは目の前にあることだ。自分の力を信じて、自分で努力すれば、何でもできるはずだ。

akhir kate... ni kate2 smgt yg sy pegang smsa sekolah menengah...
"the best thing to do in life is to sacrifice what we are for what we will become"
Wallahu'alam....

1 コメント on "tarbiyyah zatiyyah"

...teratai biru... on 2009年7月20日 21:09 さんのコメント...

~waaahhh... gud entri la sahabat...

~moga kita sama2 istiqomah di jalanNya...

~mari bersama jadikan membaca Quran itu amalan seharian kita supaya kita akan mendapat keKUATan dari dalam (terutamanya ketika berseorangan, kita akan 'lemah')...

~daaaaa..... :)

コメントを投稿

 

NitSuite! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal